Lieky na spanie – áno alebo nie?

Ako postupovať, keď sa chcete konečne dobre vyspať?

Nedarí sa vám v poslednom čase dobre vyspať? Radi by ste tento problém vyriešili a poriadne si oddýchli? So spánkovým deficitom či nespavosťou vám môžu pomôcť bylinky, výživové doplnky z nich alebo správne nastavený režim dňa. Lieky na spanie teda určite nie sú jedinou možnosťou. Poradíme vám, ako zistíte, či ich skutočne potrebujete.

Nespavosť vás môže trápiť z niekoľkých príčin – počnúc rôznymi ochoreniami (astma, chronická bolesť, nádory, psychické poruchy), zmeneným zdravotným stavom (tehotenstvo, menopauza), vonkajšími faktormi (hluk, svetlo, teplota, nevhodné prostredie pre spánok) až po niektoré lieky, kvôli ktorým si poriadne neodpočiniete (hormóny, lieky na vysoký tlak atď.).

Vedeli ste?
Nespavosť alebo insomnia je najčastejšie sa vyskytujúca forma zo všetkých porúch spánku. Odhaduje sa, že v populácii ňou trpí 5 – 35 % ľudí, z toho sú viac postihnuté ženy. Jej výskyt súvisí aj s pribúdajúcimi rokmi.

Nechajte prehovoriť odborníkov

Pod ťažkosti so spánkom sa môžu podpísať aj vzťahové problémy či trauma z detstva. V tomto prípade by vám skôr prospela terapia u psychológa alebo psychiatra. Áno, nie je to okamžité riešenie vašich problémov, ale mnohokrát býva oveľa účinnejšie. Od odborníka si však po vyšetrení môžete vypočuť aj to, že za vašou poruchou spánku nie je vážny problém, len nesprávne nastavený režim dňa a zlé návyky, ktoré je potrebné upraviť. Hoci sa vám môže zdať, že podceňuje vaše ťažkosti, robí to pre vaše dobro.

Lieky na spanie – sú riešením?

Existuje niekoľko typov liekov na spanie:

  • Voľnopredajné: Pri problémoch so spánkom si ich zakúpite bez lekárskeho predpisu. Môžu obsahovať melatonín, takzvaný spánkový hormón, alebo sú vyrobené z byliniek, ktoré majú upokojujúci účinok.
  • Sedatíva alebo hypnotiká: Tieto lieky na spanie sú prísne viazané na lekársky predpis. Sú určené na liečbu porúch spánku a úzkostných stavov, no lekár vám ich môže predpísať až po vyšetrení. Hypnotiká alebo sedatíva sa totiž od voľnopredajných alternatív výrazne líšia svojím zložením, vďaka ktorému sú účinnejšie.

Ešte predtým, ako začnete premýšľať o liekoch na spanie ako o najlepšom riešení, vyskúšajte najskôr voľnopredajné prípravky pre lepší spánok a úpravu denného režimu.

Ak nič nezaberá, malo by nasledovať spomínané lekárske vyšetrenie. Ani to však nie je zárukou, že vám lekár lieky automaticky predpíše. Dostanete ich až vtedy, keď vyhodnotí, že by vám užívanie sedatív na krátky čas pomohlo.

TIP:
Nezháňajte ich na vlastnú päsť. Keď lekár zhodnotí, že lieky na spanie vám nepomôžu, ba naopak, že vám môžu ublížiť, rešpektujte jeho rozhodnutie. Nikdy si ich nezaobstarávajte po vlastnej línii od známych či na internete. Mohlo by to skončiť nebezpečnou závislosťou a neskôr náročnou odvykacou liečbou.

Hrozí závislosť

Najnebezpečnejším dôsledkom užívania hypnotík alebo sedatív je vyššie riziko rozvoja závislosti. Preto sú predpisovanie, predaj a výroba týchto liekov kontrolované a prísne regulované. Závislosť od liekov na spanie je totiž vážny problém a zbaviť sa ho je boj na dlhé lakte.

Preto ak vám lekár naordinuje lieky na spanie, postupujte presne podľa jeho inštrukcií – dodržiavajte predpísanú dobu a dávkovanie. Dávky liekov na spanie si nikdy svojvoľne nezvyšujte, hoci by ste aj nadobudli pocit, že už nefungujú ako na začiatku. Práve to zvykne skončiť nebezpečnou závislosťou, z ktorej sa môžete liečiť dlhý čas.

Pamätajte si! Lieky na spanie by ste mali užívať pod dohľadom lekára aj kvôli ich postupnému vysadeniu, pretože pri náhlom a neodbornom ukončení tejto liečby sa často objavujú nepríjemné abstinenčné príznaky, napríklad úzkosť, svalové chvenie, kŕče, nepokoj, halucinácie, bolesti brucha, silné potenie či poruchy krvného obehu.

Vedeli ste?
Lieky na spanie viazané na lekársky predpis dostanete zrejme len na krátky čas. Sú určené na liečbu akútnej nespavosti, ktorá trvá menej ako 3 mesiace. Pri chronickej insomnii sa ich užívanie neodporúča práve pre zvýšené riziko vzniku závislosti. V tomto prípade sú potrebné iné postupy, neraz spolupráca so spánkovým laboratóriom.

Čo vám lekár môže predpísať?

Ak lekár stanoví, že potrebujete nejaký čas užívať lieky na spanie, môže vám predpísať niektorý z nasledujúcich druhov.

  • Benzodiazepíny: Patria k najpoužívanejším hypnotikám. Majú nielen hypnotické, ale aj anxiolytické účinky, čo znamená, že vám pomôžu nielen sa vyspať, no zbavia vás aj úzkosti. Uvoľňujú tiež kostrové svalstvo a pôsobia proti kŕčom.
  • Non-benzodiazepíny alebo takzvané Z-lieky: Sú podobné benzodiazepínom v tom, že pôsobia na centrálny nervový systém, ale majú rozdielny chemický profil. Ich užívanie má za následok upokojenie centrálneho nervového systému a rýchlejší nástup spánku. V porovnaní s benzodiazepínmi u nich vo všeobecnosti hrozí nižšie riziko vzniku závislosti.
  • Antihistaminiká: Ide o lieky, ktoré sa primárne používajú na liečbu alergií, ale niektoré z nich majú ako vedľajší účinok ospalosť. Preto sa využívajú i na riešenie nespavosti. Ide hlavne o staršie generácie antihistaminík, pričom niektoré sú dostupné bez lekárskeho predpisu.
  • Antidepresíva: Sú v prvom rade určené na liečbu depresie a úzkostných porúch, no niektoré majú sedatívne účinky, preto sa môžu využívať aj pri liečbe nespavosti, najmä takej, ktorá sa spája s depresiou alebo úzkosťou. Na rozdiel od benzodiazepínov a iných liekov na spanie vám určité antidepresíva lekár môže nasadiť na dlhší čas.

Zázrak s názvom melatonín

Melatonín, alebo inak hormón spánku, je dôležitý pre zaspávanie. Jeho tvorba sa zvyšuje počas noci, najviac medzi 2. až 4. hodinou rannou. Ak ho je málo, zvyčajne sa to prejaví horšou kvalitou spánku.

Na hladiny melatonínu nepriaznivo pôsobí napríklad konzumácia alkoholu a fajčenie, nadmerný príjem kofeínu, nepravidelný pracovný čas, prílišné vystavovanie sa modrému svetlu alebo pribúdajúci vek. Vtedy je vhodné siahnuť po melatoníne ako voľnopredajnom produkte.

Ak vám ho predpíše lekár, pripravte sa na vyššiu dávku účinnej látky. Predpisuje sa deťom s autizmom, starším ľuďom s poruchami spánku alebo pri niektorých zdravotných problémoch, kde je potrebný odborný dohľad. Existujú aj takzvané predĺžené formy melatonínu, ktoré tento hormón uvoľňujú postupne, teda vďaka nim prespíte celú noc. Preto platí: Ak chcete vhodný liek na spánok, dôverujte melatonínu.

Vedeli ste?
Melatonín je vo všeobecnosti považovaný za bezpečný, ale pri jeho užívaní môžete počas dňa pociťovať ospalosť, závraty, bolesti hlavy, zmeny nálady alebo podráždenosť, v zriedkavých prípadoch sa môžu vyskytnúť aj tráviace problémy.

Spánok zlepší aj príroda

Okrem režimových opatrení vám k lepšiemu spánku môžu dopomôcť bylinky:

  • Rumanček pravý

Ak máte problém zaspať, vyskúšajte rumančekový čaj. Na jeho prípravu potrebujete jednu lyžičku čajoviny, dva a pol decilitra vody a 5 – 10 minút lúhovania. Čaj popíjajte po dúškoch teplý. Vnímajte nielen jeho príjemnú chuť, ale tiež jeho nezameniteľnú vôňu. Aj tá vás upokojí a naladí na spánok.

  • Valeriána lekárska

Okrem úzkosti si čaj z valeriány poradí aj s nespavosťou, vyčerpanosťou, bolesťami hlavy či menopauzou. Čaj na rozdiel od chemických sedatív nie je návykový a nebudete po ňom počas dňa omámení. Malou nevýhodou valeriány je jej nie práve ideálna chuť – vylepšiť ju môžete pridaním medovky. Ak ani to nepomôže, v lekárni si zadovážte valeriánovú tinktúru. Užívajte ju dvakrát denne nakvapkanú na kocke cukru.

Náš tip:
Ak márne počítate ovečky, vyskúšajte špeciálny kúpeľ z výluhu z valeriány. 15 minút relaxujte a potom šup do postele.
Pozor!
Valeriánu užívajte maximálne 3 týždne. Tiež ju nekombinujte s inými prostriedkami na spanie či upokojenie. Užívať by ju nemali tehotné a dojčiace ženy, deti a ani ľudia s problémami s pečeňou.

  • Ľubovník bodkovaný

Je účinný na nespavosť, úzkosť a melancholické nálady. V prípade, že vás vyčerpáva niektorý z uvedených problémov, varte si pred spaním ľubovníkový čaj, no nie viac ako 3 týždne. Jednu kávovú lyžičku zalejte dva a pol decilitrami vriacej vody a lúhujte 5 – 10 minút.

  • Levanduľa lekárska

Ako bábätko zaspíte aj z čaju z levandule. Potrebujete dve čajové lyžičky sušenej alebo čerstvej rastliny a dva a pol decilitra vriacej vody. Lúhujte 10 až 15 minút, môžete ochutiť medom a pár kvapkami citrónovej šťavy. Čaj pite pred spaním každý druhý deň.

  • Medovka lekárska

Pri ťažkostiach so spánkom si pomôžte čajom z medovky. Na spánok vás naladí aj medovkový kúpeľ. Na silnejší odvar potrebujete po dve až štyri polievkové lyžice tejto bylinky, ktoré zalejete litrom vriacej vody. Nechajte 20 minút lúhovať, prilejte do kúpeľa a štvrťhodinu leňošte.

Čo ešte môže pomôcť?

Ak nie ste fanúšikom byliniek, vyskúšajte voľnopredajné prípravky:

  • Magnézium: Niektoré štúdie potvrdili, že užívanie vyšších dávok magnézia vo výživových doplnkoch zlepšuje kvalitu spánku. Tento minerál eliminuje účinky stresu, zlepšuje koncentráciu a je aj prevenciou depresívnych stavov. Pomáha takisto pri syndróme nepokojných nôh. Ide o neurologické ochorenie spôsobujúce nespavosť pre neustále nutkanie mykať či pohybovať nohami.
  • Tryptofán: Patrí medzi esenciálne aminokyseliny, ktoré si telo nedokáže vytvoriť samo. Získavame ich zo stravy (napríklad z mäsa, rýb, vajec, orechov atď.) alebo z výživových doplnkov. Tryptofán má v tele viacero funkcií, pričom najzásadnejšou je tvorba melatonínu a sérotonínu. Jeho nedostatok sa môže prejaviť napríklad problémami so spánkom, zvýšenou únavou, poruchami nálad, horším sústredením, nižšou odolnosťou voči stresu, úzkosťou či depresiou.

Lieky na spanie by mali byť až poslednou možnosťou liečby porúch spánku. Nie všetky problémy so spánkom si totiž vyžadujú radikálne riešenie v podobe liekov. Niekedy len stačí do života zaviesť zopár pozitívnych zmien.

ODOBERAJTE NOVINKY:
Dostávajte na e-mail informácie o novinkách a zľavách (maximálne 1 x mesačne).
Prečítajte si naše podmienky spracovania osobných údajov.