Aké farby do obývačky?

Poradíme vám s výberom

Obývačka – miestnosť, v ktorej trávime najviac času. Relaxujeme v nej pri televízii či dobrej knihe, oslavujeme s priateľmi, alebo si jednoducho vychutnávame domácu pohodu v kruhu rodiny. Je to náš súkromný raj, kam však častokrát pozývame aj návštevy. Zariadenie a farby v obývačke si preto zaslúžia patričnú pozornosť.

Trend alebo nadčasovosť?

Zvoliť správne odtiene a doplnky je hotové umenie. Farby stien v obývačke môžu byť jemné a neutrálne, aby sa ľahko kombinovali so zvyškom. Ideálna je biela – nestarnúci trend moderných obývačiek, pretože ponúka skvelú možnosť zapojiť kreativitu pri výbere farieb gauča, nábytku aj doplnkov, ako sú koberec, deky či vankúšiky. Nadčasovou klasikou je tiež kombinácia bielej s čiernou, ale aj odtiene šedej a krémovej, kombinácia bielej s čiernou, ale aj odtiene šedej a krémovej.

Ak, naopak, radi sledujete trendy, nezabudnite v roku 2024 do svojej obývačky zakomponovať farbu roka Peach Fuzz od spoločnosti Pantone, prípadne čiernu, ružovú, žltú, námornícku modrú, oranžovú alebo červenú. Práve červená a oranžová sa hodia aj zo psychologického hľadiska, keďže pomáhajú rozprúdiť konverzáciu. V prípade, že má byť vaša obývačka skôr oázou pokoja, nie stredobodom spoločenského diania, vhodná pre vás bude svetlozelená.

Náš tip:
Doplnky do obývačky je dobré meniť v závislosti od ročného obdobia. Vnesiete tak do príbytku zmenu, ktorá vám umožní vyšantiť sa pri výbere farieb, ale aj materiálov. V zime používajte doplnky z teplejších tkanín, napríklad pléd zmesového charakteru s prídavkom ovčej vlny alebo pletené návleky na vankúše, ktoré môžu byť viac ladené do zemitých farieb. V lete zas priestor osviežia ľahšie textílie – bavlnené návleky na vankúše či ľahšie plédy zo zmesových materiálov s polyesterom v jemných pastelových alebo neónových farbách.

Čo všetko farby dokážu a ako ich používať?

Farba nie je len odrazom toho, čo sa nám páči. Dokáže priestor osviežiť, pozdvihnúť či zjemniť, ale ho aj opticky zmeniť. Tmavé odtiene miestnosť vizuálne zmenšia a uzavrú, svetlé ju zas otvoria a výrazne zväčšia.

Náš tip:
Ideálne je dať do kontrastu svetlú a tmavú farbu, no nezabudnite si vybrať, ktorá z nich bude dominantná.

Výbornou pomôckou je pravidlo 60-30-10. 60 % vašej obývačky by mala tvoriť dominantná alebo primárna farba, ďalších 30 % sekundárna a posledných 10 % doplnková – terciárna. Pozor však na prílišnú agresivitu dominantnej farby – pri jej voľbe sa radšej vyhnite červenej, oranžovej či veľmi sýtym odtieňom.

Náš tip:
Ste fanúšikmi minimalizmu alebo len farebnej monotónnosti, no napriek tomu chcete steny v obývačke oživiť? Zamerajte sa na rôzne textúry a vzory. Vyberte si jednu stenu, ktorú môžete oblepiť drevenými lamelami, obložiť dizajnovou tehlou alebo na ňu naniesť dekoratívnu omietku. Nespočetné možnosti ponúkajú aj tapety.

Farby v obývačke vytvoria tú správnu atmosféru

Výber farieb do obývačky sa môže zdať ako banálna záležitosť. Pokiaľ si však potrpíte na estetickosť, veríme, že mu venujete dostatok času. Ak využijete služby dizajnéra, nemáte sa čoho obávať. Keď na to pôjdete sami, stačí si osvojiť niekoľko základných pravidiel. Určite viete, že všetkého veľa škodí, takže ak zvolíte výrazné steny, uberte pri sedačke a doplnkoch. V prípade, že má byť farebným akcentom práve sedačka, nechajte steny, aby ju len doplnili. (Pokiaľ teda nie ste vyslovene nadšencami extravagancie či dokonca eklektizmu.)

Pohrajte sa s kombináciami, popustite uzdu fantázii. Myslite len na to, že návleky na vankúše či deky zoženiete v inej farbe relatívne jednoducho, no s výmenou nábytku alebo s maľovaním pre zbytočne unáhlené rozhodnutie je to už náročnejšie. Môžete sa riadiť intuíciou alebo trendmi, no v konečnom dôsledku je váš pocit v obývačke to jediné, na čom skutočne záleží.

Komentovať môžu iba zaregistrovaní a prihlásení zákazníci. Ak ste u nás už nakupovali a máte vytvorený účet, prosím prihláste sa. V prípade, že u nás účet ešte vytvorený nemáte, môžete sa zaregistrovať.
ODOBERAJTE NOVINKY:
Dostávajte na e-mail informácie o novinkách a zľavách (maximálne 1 x mesačne).
Prečítajte si naše podmienky spracovania osobných údajov.