Ako vyčistiť matrac od škvŕn?

Účinné rady pre dôkladnú údržbu

Mnoho ľudí si neuvedomuje, na čom každý večer zaspáva a čo dýcha. V matracoch, čalúnenom nábytku a v kobercoch existujú organizmy živiace sa odumretými telesnými zvyškami, ktoré zostávajú po vás i vašich domácich miláčikoch. Dôležitou súčasťou starostlivosti o matrac je preto hĺbkové čistenie, ktoré môže byť prospešné pre jeho životnosť, no predovšetkým pre vaše zdravie. Ak do toho nechcete ísť sami, poradíme vám, ako vyčistiť matrac a ako ho čo najlepšie ochrániť pred opätovným znečistením.

Čistenie matraca od A po Z 

Na matrac číha množstvo hygienických nebezpečenstiev. Znečistenie môže byť vonkajšie, napríklad v podobe potu, moču, krvi, srsti domácich zvierat, prípadne zvyškov jedla. Vnútri sa zas často skrýva prach, peľ, odumretá koža či roztoče. Nech už ide o do očí bijúce znečistenie alebo takmer neviditeľné, existuje riešenie.

TIP:
Pred začatím akéhokoľvek čistiaceho režimu by ste mali vždy skontrolovať odporúčania na čistenie od výrobcu.

Pri čistení matraca postupujte nasledovne:

  • Odstráňte všetku posteľnú bielizeň a plachty a vyperte ich v horúcej vode. Teplotu prania vždy prispôsobte materiálu. 
  • Matrac môžete povysávať, no iba na nízkom výkone, aby ste odstránili povrchový prach a čiastočky. Použite na to pomôcku na čalúnenie na vysávači.
  • Zbavte sa škvŕn pomocou vhodných čistiacich prípravkov, nie však chemických prostriedkov. Odporúčame pri každom matraci sledovať symboly na etikete a riadiť sa nimi.
  • Žlté škvrny na matraci sú dôsledkom nahromadenia potu a telesného tuku. Znečistené časti môžete skúsiť vybieliť zmesou šálky peroxidu vodíka a teplej vody (50/50) s pridaním ¼ čajovej lyžičky jemného saponátu na riad. Roztok nalejte do rozprašovača a postriekajte povrch matraca
  • Škvrny utierajte od vonkajšieho okraja smerom k stredu, aby sa nerozšírili. Vyhnete sa tak nadmernému navlhčeniu matraca. Keď škvrna zmizne, utrite danú oblasť špongiou alebo vlhkou handričkou,aby ste ju opláchli a odstránili všetky stopy čistiaceho prostriedku. Následne miesto pretrite suchou handričkou a matrac nechajte dôkladne vyschnúť.

TIP:
Ak si lámete hlavu nad tým, ako vyčistiť matrac od krvi, máme pre vás radu. Použite studenú až ľadovú vodu a následne ho posypte kuchynskou soľou. Pri zaschnutých škvrnách môžete aplikovať citrónový roztok, ktorý pripravíte z lyžičky citrónovej šťavy a 100 ml vody. Votrite ho bielou handrou do škvrny a nechajte pôsobiť.
Podobným nehodám a problémom s odstraňovaním nepríjemných následkov v podobe znečistenia matraca môžete predísť tak, že si zaobstaráte vhodný matracový chránič. Práve vrchná ochranná podložka matraca mnohonásobne predĺži jeho životnosť, ochráni poťah, zvýši hygienu lôžka a taktiež poskytne tepelnú izoláciu. Ochranu matraca podporí aj pravidelná výmena posteľnej bielizne a v neposlednom rade vyhýbanie sa konzumácii potravín  v posteli.

Pomocníčky sóda a para

  • V prípade, že nemôžete dať matrac von na slnko a čerstvý vzduch, pomôže aj jedlá sóda. Posypte jej vrstvou celú vrchnú časť matraca a nechajte pôsobiť niekoľko hodín – alebo ešte lepšie – celú noc. Sóda bikarbóna rozkladá kyselinu a absorbuje nadbytočnú vlhkosť alebo zápach. Čím dlhšie ju necháte účinkovať, tým výraznejší bude efekt. Následne otvorte všetky okná v miestnosti, aby dovnútra preniklo svetlo a slnko. Slnečné UV lúče pomôžu zahubiť všetky plesne alebo baktérie na matraci. 
  • Ideálnym pomocníkom na čistenie matracov, kobercov a čalúneného nábytku je parný čistič, ktorý dávkuje prací prostriedok a súčasne vysáva škvrny. Toto zariadenie kombinuje horúcu vodu a priemyselné čistiace prostriedky na vytvorenie silného naparovacieho efektu. Následne vháňa paru do matraca, vďaka čomu ničí plesne a roztoče a zároveň ho aj dezinfikuje
  • Ak nedisponujete parným čističom, môžete využiť naparovač odevov, prípadne si pomôcť prúdom pary z naparovacej žehličky. Prenikajúca para totiž zničí roztoče číhajúce na povrchu. Následne matrac opäť povysávajte, aby ste ich odstránili. 
  • Matrac prevráťte a rovnaké kroky zopakujte na druhej strane. Nevymieňajte plachtu a posteľnú bielizeň, kým matrac úplne nevyschne.
  • Aj keď je dobré zaviesť pravidelné čistiace postupy, pričom s jednoduchými škvrnami si hravo poradíte sami, pri väčšom znečistení odporúčame využiť služby odborníkov, ktorí sa čisteniu venujú profesionálne.

Vedeli ste?
Podľa štúdie Ohio University žije vnútri používaného matraca 100 000 až 10 miliónov roztočov. Roztoče sú mikroskopické pavúkovce podobné hmyzu, ktoré sa živia odumretými kožnými bunkami. Hoci sú malé, ich nepriaznivé účinky na zdravie môžu byť zásadné. Americká nadácia pre astmu a alergiu identifikovala roztoče ako hlavnú príčinu alergií v domácnostiach; alergických je na ne viac ako 20 miliónov ľudí. Alergické reakcie na roztoče v matraci môžu spôsobovať kýchanie, svrbenie/slzenie očí, svrbenie kože, nádchu a kašeľ. V matraci zvyknú žiť aj baktérie, huby a plesne, ktoré zapríčiňujú ochorenia dýchacích ciest a infekcie dutín.

Hĺbkové čistenie matraca odporúčame vykonávať každých šesť mesiacov. Matrac by ste mali meniť po uplynutí záruky, ktorá môže byť v rozmedzí 10 až 20 rokov. Pravidelné hĺbkové čistenie mu umožní slúžiť čo najlepšie, kým nenastane čas jeho výmeny, a zároveň vám dopomôže k lepšiemu spánku.

Boli pre vás naše rady užitočné? Dajte nám vedieť. Ak máte iné overené postupy a spoľahlivých pomocníkov, šup sem s nimi – inšpirujme sa navzájom.

Komentovať môžu iba zaregistrovaní a prihlásení zákazníci. Ak ste u nás už nakupovali a máte vytvorený účet, prosím prihláste sa. V prípade, že u nás účet ešte vytvorený nemáte, môžete sa zaregistrovať.
ODOBERAJTE NOVINKY:
Dostávajte na e-mail informácie o novinkách a zľavách (maximálne 1 x mesačne).
Prečítajte si naše podmienky spracovania osobných údajov.