Nechcené nočné symfónie: Chrápanie – vznik, príčiny a liečba

Poradíme vám, ako mať pokojné noci

Chrápanie – kto z nás by ho mal rád? Nechcená nočná symfónia nepoteší ani chrápajúceho, ani jeho partnera, pretože zhoršuje kvalitu spánku a častokrát aj samotné zdravie. Ako sa zbaviť chrápania? Kedy pomôže operácia?

Pri novom partnerovi mnohí z nás dúfajú, že nebude príliš chrápať. Tento mimoriadne rušivý, nepríjemný a nervy ničiaci zvuk môže totiž vo vzťahu narobiť veľa problémov. Niet divu. Partner chrápajúceho je zvyčajne nevyspatý a mrzutý – a odtiaľ už nie je ďaleko k častým hádkam.

Za všetkým hľadajte ochabnuté svalstvo

Chrápanie je hlučné dýchanie spôsobené obmedzenou priechodnosťou horných dýchacích ciest. Vinníkom je samotný spánok, pri ktorom klesá aktivita všetkých svalov vrátane tých v oblasti krku. Ak pri nočnom odpočinku ochabnú, dýchacie cesty sa zúžia. A čím je toto zúženie výraznejšie, tým hlasnejšie je aj samotné chrápanie.

Vedeli ste?
Chrápaním trpí až tretina populácie, presnejšie 30 %, pričom muži chrápu dvakrát častejšie ako ženy. Týmto nepríjemným fenoménom sú poznačení hlavne fajčiari a obézni ľudia, pretože nadbytočné tukové tkanivo zužuje dýchacie cesty, no chrápanie nebýva cudzie ani tehotným ženám, dámam v menopauze či deťom. Nepoteší ani fakt, že chrápanie sa vplyvom zvyšujúceho veku väčšinou ešte zhorší.

Chrápanie a jeho príčiny

Hlasný nočný spánok sa často prejavuje aj pri niektorých diagnózach:

  • zníženej činnosti štítnej žľazy,
  • nadmerne veľkom jazyku,
  • nádoroch a cystách v oblasti hltana.

Za chrápaním môžu byť takisto zväčšené mandle, polypy v nose alebo odchýlená nosná priehradka, ako aj opuch nosovej sliznice dôsledkom alergií, nádchy či iných respiračných infekcií. Jeho pravdepodobnosť zvyšuje taktiež užívanie sedatív a niektorých antidepresív.

Často chrápu i ľudia holdujúci alkoholu a tí, ktorí preferujú spánok na chrbte, no tento nepríjemný zvuk sa zvykne objaviť aj vplyvom veľkej únavy. Príčinou hlasného spánku býva aj príliš mäkký alebo veľký vankúš.

Môže ísť o zdravie

Chrápanie nemusí byť iba rušivým podnetom, ktorý obťažuje všetkých navôkol. Môže signalizovať aj celkom nezanedbateľné zdravotné problémy. Ak chrápete raz za čas, zvyčajne nie je dôvod na obavy. No v prípade, že je chrápanie vaším otravným spoločníkom každú noc a v akejkoľvek polohe, mali by ste spozornieť a radšej sa nechať vyšetriť.

TIP:
Odporúčame najskôr navštíviť vášho všeobecného lekára, ktorý vás môže poslať k ORL špecialistovi. Ak ten neodhalí príčinu vášho chrápania, ďalšou možnosťou je vyšetrenie v spánkovom laboratóriu.

Nad chrápaním by ste skutočne nemali len mávnuť rukou. Rušíte ním nielen pokojný spánok svojich najbližších, ale znižujete aj kvalitu toho svojho. Dôsledky pritom na seba nemusia nechať dlho čakať. Tým prvým býva nadmerná únava. Často sa pridružia aj problémy s pamäťou, ranné bolesti hlavy, podráždenosť a zlá nálada. Neriešené chrápanie môže spôsobovať tiež úzkosť, depresiu, nezáujem o sex až impotenciu.

Prestanete dýchať

Chrápanie môže byť príznakom vážneho problému – syndrómu spánkového apnoe. Ide o poruchu spánku, pri ktorej chvíľami prestanete dýchať. Tieto epizódy neraz trvajú od niekoľkých sekúnd až po minútu a môžu sa opakovať niekoľkokrát za hodinu. O chorobnom stave sa dá hovoriť vtedy, keď ich je viac ako 10 za hodinu. Pri spánkovom apnoe sa dychový objem dokáže znížiť na menej ako 50 %. Na tomto syndróme je veľmi nepríjemné, že sa príliš nevyspíte. Problémy s dýchaním vás totiž môžu opakovane budiť, spánok preto býva ľahký a nekvalitný.

Vedeli ste?
Syndrómom spánkového apnoe trpia približne 3 % populácie.

Hoci sa vám syndróm spánkového apnoe nemusí zdať ako vážny problém, je potrebné ho čo najskôr riešiť. Ak trvá dlhšie, môže mať za následok vyšší krvný tlak a poruchy srdcového rytmu. Zvyšuje taktiež riziko rozvoja srdcového infarktu alebo mozgovej príhody.

Ako riešiť chrápanie?

  • Začnite sa hýbať

Pravidelné cvičenie posilňuje svaly vrátane tých, ktoré pomáhajú pri dýchaní.

  • Pomôže, ak zhodíte zopár kíl

Vďaka schudnutiu sa zbavíte tukového tkaniva na krku, ktoré môže tlačiť na dýchacie cesty.

  • Spite na boku

Táto poloha pomôže udržať dýchacie cesty priechodné. Ak sa pri spánku neustále pretáčate na chrbát, použite starý trik. Upevnite si na oblasť chrbta na tričku alebo pyžamovej košeli malú loptičku alebo tvrdší predmet. Ak sa pretočíte na chrbát, donúti vás to zmeniť polohu.

  • Pred spaním sa vyhnite alkoholu a sedatívam

Tieto látky ešte viac uvoľňujú svalstvo krku, čo môže obmedziť priechodnosť horných dýchacích ciest.

  • Zlepšite si prostredie na spanie

Obstarajte si zvlhčovač vzduchu aj vďaka nemu sa vám môže lepšie dýchať. Prevenciou chrápania je takisto spánok na vyššom vankúši alebo v mierne zvýšenej polohe. Ak máte starý matrac, vankúš alebo paplón, vymeňte ich za nové. V starých kúskoch sa môžu hromadiť roztoče, ktoré u mnohých ľudí zapríčiňujú problémy s dýchaním.

  • Štuple do uší

Pomôžu, nie každému však vyhovuje spať za takých okolností. Niekoho môže rušiť zvláštny šum, ktorý vníma po nasadení štupľov, inému prekáža, že stratí prehľad o tom, čo sa deje okolo neho, hoci spí. Ak napriek tomu chcete partnerovo chrápanie riešiť štupľami, zakúpte si ich radšej v lekárni a pýtajte si také, ktoré vás ochránia pred naozaj hlasným chrápaním.

  • Ústny sprej proti chrápaniu

Obsahuje výťažky z bylín, najčastejšie z pestreca mariánskeho, svetlíka lekárskeho, šalvie, eukalyptu či chmeľu. Sprej má sťahujúci efekt, zvlhčuje a očisťuje sliznice, no hlavne zlepšuje priechodnosť horných dýchacích ciest. Aplikujte 2 až 3 vstreky na koreň jazyka tesne pred spánkom, ale zopakovať to môžete aj pri nočnom prebudení.

  • Kvapky proti chrápaniu

Aj tento prípravok s obsahom prírodných éterických olejov môže eliminovať otravné chrápanie. Tesne pred spánkom si nakvapkajte 2 – 3 kvapky na vreckovku a priložte si ju k nosu. Potom sa niekoľkokrát zhlboka nadýchnite. Následne aplikujte 4 až 5 kvapiek na vankúš alebo na pyžamo. Tento prípravok vám zlepší dýchanie a zvlhčí sliznice v horných dýchacích cestách.

  • Hodinky proti chrápaniu

Pomáhajú redukovať až odstraňovať chrápanie počas spánku. Využívajú rôzne technológie, ktoré obmedzujú vibrácie alebo zvuky spojené s chrápaním. Ak ich zaznamenajú, vyšlú nervovej sústave nepatrné impulzy, ktoré by mali chrápanie zastaviť. Výrobcovia garantujú, že impulzy stimulujúce nervovú sústavu sú bezpečné, nerušia a nemajú negatívny vplyv na zdravie človeka. Okrem špeciálnych hodiniek existujú aj slúchadlá do ucha, ktoré vás tiež môžu oslobodiť od chrápania.

  • Pás na hlavu proti chrápaniu

Nevyzerá dvakrát príťažlivo, no svoju prácu si robí dobre. Bráni tomu, aby ste chrápali a rušili pri spánku ostatných vrátane seba. Spodná časť pásu sa nasadí na bradu a končí na vrchole hlavy, pričom má vytvorené aj otvory pre uši. Tento univerzálny pás proti chrápaniu udržuje čeľusť i ústa v správnej polohe, podporuje dýchanie nosom a tiež bráni škrípaniu zubov. Čo je však najdôležitejšie – ochráni vás pred spánkovým apnoe.

  • CPAP maska

Je to špeciálny ventilátor, ktorý sa používa na liečbu spánkového apnoe. Chrápajúcemu vháňa do dýchacích ciest cez masku nasadenú na tvári stály prúd vzduchu pod tlakom, čím udržiava dýchacie cesty priechodné. Tlak sa na prístroji, na ktorý sa maska pripája, dá nastaviť tak, aby sa poklesy hladiny kyslíka a apnoické pauzy eliminovali. Masku je potrebné mať na tvári počas celej noci.

  • Oddelené spálne

Je to pomerne zúfalé riešenie, ku ktorému sa zrejme uchýlite, keď už môže byť kvôli chrápaniu v stávke váš partnerský život. V tom prípade sa síce konečne vyspíte, no pritúliť sa môžete akurát tak k paplónu.

  • Operácia

Pristupuje sa k nej len v závažných prípadoch, keď už všetky dostupné prostriedky zlyhali. Cieľom zákroku je odstrániť prekážku v horných dýchacích cestách, ktorá je príčinou chrápania.

K chirurgickému riešeniu chrápania sa pristupuje pri spánkovom apnoe a tiež pri úpornom chrápaní, ktoré negatívne ovplyvňuje kvalitu vášho či partnerovho spánku. Dôvodmi na túto operáciu sú aj neúčinná konzervatívna liečba (úprava životného štýlu, zmenená pozícia pri spánku), zmena anatomických pomerov v horných dýchacích cestách, zväčšené mandle alebo iné ťažkosti v horných dýchacích cestách, ktoré môžu spôsobovať chrápanie.

Chrápanie a tehotenstvo

Začali ste chrápať počas tehotenstva? Deje sa tak až u tretiny tehotných žien. Možno vám to spočiatku príde vtipné, no túto zmenu radšej nepodceňujte. Chrápanie nemusí byť totiž len dôsledkom prírastku na hmotnosti, ale pokojne aj prvým signálom tehotenských komplikácií.

Vedeli ste?
Štúdie ukazujú, že u chrápajúcich budúcich mamičiek narastá riziko, že na svet privedú dieťa s podváhou, a vo väčšej miere im hrozí aj pôrod cisárskym rezom. Zvyšuje sa tiež pravdepodobnosť rozvoja preeklampsie, pre ktorú je typický vzostup krvného tlaku, opuchov na tele, bolestí hlavy, kŕčov a porúch videnia. Nie je to teda žiadna maličkosť. Ide o stav ohrozujúci matku aj dieťa, preto ak ste začali chrápať počas tehotenstva, určite o tom informujte svojho gynekológa.

Chrápanie u detí

Najčastejšie sa objavuje medzi 1. a 3. rokom života, pričom príčinou chrápania u detí sú najmä bakteriálne a vírusové infekcie, ktoré prispievajú k opuchu slizníc, prípadne k zväčšeniu mandlí. Deti preto začnú v noci dýchať ústami a chrápať. V ich prípade však ide zväčša o prechodný stav, ktorý sa vytratí po uzdravení alebo odstránení zväčšených mandlí.

Tip na záver:
V každom prípade platí, že chrápanie by ste nemali brať na ľahkú váhu a ani by ste sa nemali snažiť naň zvyknúť. Radšej ho riešte – môže byť totiž príznakom mnohých (aj vážnych) zdravotných problémov.

Komentovať môžu iba zaregistrovaní a prihlásení zákazníci. Ak ste u nás už nakupovali a máte vytvorený účet, prosím prihláste sa. V prípade, že u nás účet ešte vytvorený nemáte, môžete sa zaregistrovať.
ODOBERAJTE NOVINKY:
Dostávajte na e-mail informácie o novinkách a zľavách (maximálne 1 x mesačne).
Prečítajte si naše podmienky spracovania osobných údajov.