Prírodné materiály v interiéri

Príroda u vás doma

Zariaďovanie a dekorovanie interiéru sa riadi najmä potrebami, osobným vkusom a preferenciami majiteľa. Do popredia sa čoraz viac dostáva udržateľnosť a ekológia, ktorých princípy výrazne prenikli aj do bytového dizajnu. Prírodné materiály v interiéri ale nie sú len trendom. Je to snaha žiť udržateľne, v zdravom prostredí a s pozitívnymi vibráciami. Ako implementovať textílie z prírodných materiálov do interiéru tak, aby pôsobili vkusne, útulne a vzájomne sa dopĺňali? A aké prírodné materiály použiť?

Udržateľné bývanie

Prírodné materiály stále viac a viac vstupujú do našich životov, a to nielen vďaka udržateľnosti či dlhej životnosti, ale aj preto, že pozitívne vplývajú na naše psychické zdravie. Vnášajú do obydlí teplo a vizuálne čaro. Udržateľnosť je trend, ktorý kladie dôraz na ochranu životného prostredia a práve využívanie prírodných materiálov je jednou z možností, ako ho podporiť.

Výhody prírodných materiálov v interiéri

Či už je to drevo, bavlna, vlna, ľan, alebo ratan, ich výhodou je univerzálnosť a prispôsobivosť danému štýlu interiéru. K ďalším benefitom patrí:

  • Udržateľnosť – prírodné materiály sú šetrnejšie k planéte, pri ich výrobe sa častokrát využije oveľa menej energie, sú ľahšie rozložiteľné a prispievajú k udržateľnému rozvoju.
  • Nadčasovosť – hovorí sa, že tieto materiály nikdy nevyjdú z módy. Ľahko sa prispôsobia rôznym štýlom a zostávajú obľúbené aj s meniacimi sa trendmi.
  • Trvácnosť a odolnosť – prírodný nábytok či textílie vydržia pri správnej starostlivosti mnoho rokov. Predstavujú dlhodobú investíciu do vášho bývania. Sú tiež odolné voči opotrebeniu a majú schopnosť zachovať si tvar.
  • Zdravotné benefity – materiály, ako napríklad bavlna či ľan sú vhodné aj pre citlivú pokožku či alergikov. Aj vďaka svojim vlastnostiam vytvárajú zdravšie prostredie v interiéri.

Vedeli ste, že?
Benefity prírodných materiálov využívali už naši predkovia. Napríklad taký ľan pre nich predstavoval neoddeliteľnú súčasť každodenného života. Z ľanovej tkaniny šili odevy, textil do domácností, používali ju tiež pri práci alebo varení.

Nielen nábytok, ale aj textílie

Najčastejším prírodným materiálom, ktorý sa v domácnostiach využíva, je nepochybne drevo. Obľúbený je tiež prírodný kameň alebo aj trstina, bambus, kokosové vlákno, morská tráva, prútie či slama, ktoré sú využívané najmä na dekorácie. Čo ale dokáže podporiť a doplniť zvolený štýl vášho bývania, sú prírodné textílie. Úlohou textilu v interiéri nie je len zdobiť, ale tiež dotvárať farebnú atmosféru a vyčariť v priestore pocit útulnosti a tepla.

Z akých materiálov si vybrať?

Bavlna: Vyniká viacerými kľúčovými výhodami. Jednou z nich je jej odolnosť voči mechanickým a chemickým vplyvom. Je pevná, no zároveň jemná, príjemná na dotyk a má vysokú nasiakavosť – dokáže absorbovať vlhkosť.

  • Uplatnenie: Bavlna je obľúbená najmä ako posteľná bielizeň. V kuchyni ju využijete vo forme utierok, v kúpeľni sú to uteráky alebo koberčeky. V obývačke sa uplatní na dekoračných vankúšoch.

Ľan: Ľan je nepriateľským prostredím pre baktérie a roztoče vďaka tomu, že vyniká vysokou priedušnosťou a rýchlosťou schnutia. Je preto ideálnou voľbou pre alergikov. Materiál je šetrný nielen k domácnosti, ale aj k prírode – je v plnej miere biologicky rozložiteľný. Navyše, textílie z ľanu sú veľmi odolné, nemusíte sa teda obávať, že by sa vám častým praním zničili. Práve naopak, majú dlhú životnosť – a praním sa z nich stáva čoraz mäkší a jemnejší materiál.

  • Uplatnenie: Svoj domov môžete zútulniť ľanovými obrusmi, závesmi, záclonami či plédmi na posteľ alebo gauč. Vďaka svojim termoregulačným vlastnostiam môžete pléd využiť aj ako prikrývku pri čítaní knihy, sledovaní televízie, ale aj počas spánku. Ľan je skvelou voľbou aj v rámci posteľnej bielizne – obliečok na paplóny a vankúše či dekoračných vankúšikov.

Vlna: Textílie z vlny majú vynikajúce izolačné vlastnosti. Dokážu uchovať vlhkosť až do 35 % svojej vlastnej hmotnosti, čo znamená, že vás udržia v teple a suchu. Vlna reguluje teplotu tela, má teda schopnosť prispôsobiť sa rôznym teplotám. Je odolná voči zápachu, má antibakteriálne vlastnosti a zabraňuje množeniu mikroorganizmov. Poteší vás svojimi jemnými vláknami, ktoré sú príjemné na pokožke.

  • Uplatnenie: V domácnosti ju využijete v podobe prikrývok, diek, návlekov na vankúše, posteľnej bielizne alebo kobercov.

Hodváb: Tento materiál pochádzajúci z Číny sa považuje za luxusný. Je vhodný pre alergikov či ľudí, ktorých trápia ochorenia kože. Je hypoalergénny, antibakteriálny a bez aróm. Má dobré termoregulačné vlastnosti – v lete príjemne chladí, v zime, naopak, hreje. Tiež pohlcuje vlhkosť a pot. Má nízku hmotnosť, no napriek tomu ide o veľmi odolné vlákno s výrazným leskom.

  • Uplatnenie: V interiéri hodváb využijete ako elegantné čalúnenie, tiež vo forme závesov, dekoratívnej prikrývky na posteľ či posteľných obliečok.

Vedeli ste, že?
Hodváb na posteľných obliečkach ocenia najmä ženy, ktoré sa snažia predchádzať vzniku vrások. Materiál totiž obsahuje hladké vlákna, ktoré na pleť nevyvíjajú veľký tlak. Rovnako tak hodváb nevstrebáva produkty, ktoré si večer nanesiete na pleť. Ide o vzdušný materiál, vďaka ktorému bude vaša pokožka dýchať, a starostlivosť o pleť tak môže byť o to efektívnejšia.

Prírodné textílie v spálni

Spálňa je priestorom intímneho charakteru, miestom odpočinku a relaxácie. Je preto veľmi dôležité, ako si túto miestnosť nadizajnujete a čo všetko bude jej súčasťou. Alfou a omegou je zdravé spanie, a teda výber vhodnej postele, matracov, paplónov i vankúšov . Rovnako dôležitý je aj výber doplnkov a textílií, či už ide o materiál, farebnosť, alebo to, ako spolu ladia a zapadajú do celkovej atmosféry miestnosti.

Oblečte spálňu do prírody:

  • Obliečky – výber posteľnej bielizne je zásadným krokom pri tvorbe farebnej a štýlovej atmosféry spálne. Obľúbené sú najmä bavlnené obliečky. Svoje čaro a viaceré benefity majú tiež materiály, ako flanel, krep, džersej alebo chladivý satén.
  • Plédy a deky – môžete kombinovať viaceré materiály.
  • Dekoračné vankúšiky – v obývačke nesmú chýbať. Dajte im šancu aj v spálni. Farebná škála a materiálové prevedenie dekoračných návlekov vám umožňuje hrať sa s výsledným dizajnom vašej postele tak často, ako budete chcieť.
  • Baldachýny – dnes plnia najmä dekoračnú funkciu, no využívajú sa aj na zaistenie tepelnej pohody, v trópoch zase ako ochrana pred hmyzom a teplotou.
  • Textil na oknách
  • Koberce – môžete voliť materiály ako juta, bavlna či vlna.

TIP:
Okrem prírodných materiálov a textílií v spálni dobre slúžia aj rastliny. Dotvárajú príjemnú atmosféru priestoru a navyše pôsobia aj ako bio čistič vzduchu. Vhodné sú napríklad svokrin jazyk, dracéna voňavá či levanduľa.

Kombinovanie prírodných materiálov v interiéri

Textílie z prírodných materiálov sú ideálnou voľbou k takmer každému dizajnu či farbám. Ako ich spolu kombinovať, aby pôsobili vkusne, útulne a aby sa vzájomne dopĺňali?

To, že v domácnosti dokonale prepojíte farby, ešte neznamená, že zariadenie bude pôsobiť štýlovo či harmonicky. Veľmi dôležité sú aj jednotlivé štruktúry a vzory rôznorodých materiálov.

Pri dekorovaní sa môžete riadiť nasledovnými možnosťami:

  • Veľkosť vzoru: Je veľmi dôležité, akú veľkosť má miestnosť, v ktorej idete pracovať so vzorom. Čím je priestrannejšia, tým môže byť vzor na textíliách alebo doplnkoch väčší. Veľké vzory totiž majú za následok to, že priestor pôsobí menšie. Ak teda pri práci so vzormi chcete docieliť želaný účinok, riaďte sa pravidlom: čím menšia miestnosť, tým menší vzor. Využívajte ho na malých plochách, napríklad na čalúnení, závesoch alebo vankúšoch.
  • Počet vzorov: Je možné kombinovať viaceré vzory tak, aby to nepôsobilo nevkusne? Odpoveď vás zrejme poteší – je to možné. Pri kombinovaní kára, pásikov, bodiek či kvetov v jednej miestnosti dbajte na základné pravidlo: dominovať by mal jeden z týchto vzorov a ostatné sa mu prispôsobujú a podriaďujú.
  • Farebnosť vzorov: Ak spájate viacero vzorov podľa vyššie spomenutého pravidla, je dôležité, aby sa vo všetkých vyskytovali presne tie isté farebné tóny. Keď je to tak, môžete vedľa seba dokonca postaviť dva celkom rozdielne a výrazné vzory, napríklad prúžkovaný a kvetovaný vankúš. V prípade, že sú vaše vzory veľmi farebné a s protikladnými odtieňmi, mal by sa zhodovať aspoň ich základný tón.
  • Základný vzor v rôznych variáciách: Opakovanie základného vzoru v rôznych veľkostných variáciách je pri dizajnovaní interiéru veľmi žiadané. Použiť môžete napríklad kvetovaný vzor, veľký na závesoch či čalúnení, a taký istý, no menší na dekoračných vankúšikoch či na tapete.
  • Pokojné plochy: Ak vo svojej domácnosti pracujete so vzormi, mali by ste ich vyvážiť jednofarebnými tónmi vhodných odtieňov, ktoré miestnosti dodajú pokoj a vyváženosť. Skúste to s jednofarebným kobercom, dekami, vankúšmi, ale i nábytkom, ako je kreslo či skriňa.

TIP
Pokiaľ sa v spálni snažíte skombinovať farebné posteľné obliečky s farebnou tapetou, môžete sa pri tom častokrát zapotiť. Ako teda na to? V takomto prípade vám skvelo poslúži jednofarebný (prípadne v nevýraznej farebnej kombinácii) pléd alebo deka, ktorá zakryje pestrejšie návliečky a miestnosť tak bude pôsobiť upratane a pokojne.

Prírodné materiály sú veľmi univerzálne a prispôsobivé a nikdy nevyjdú z módy. Poslúžia vám niekoľko rokov a poskytnú mnoho úžasných benefitov. Využiť ich môžete nielen na zariadenie vašej domácnosti, ale rovnako aj ako textilné doplnky, ktoré dokonale zapasujú a zharmonizujú atmosféru, v ktorej sa budete cítiť príjemne a radi sa do nej vracať.

Komentovať môžu iba zaregistrovaní a prihlásení zákazníci. Ak ste u nás už nakupovali a máte vytvorený účet, prosím prihláste sa. V prípade, že u nás účet ešte vytvorený nemáte, môžete sa zaregistrovať.
ODOBERAJTE NOVINKY:
Dostávajte na e-mail informácie o novinkách a zľavách (maximálne 1 x mesačne).
Prečítajte si naše podmienky spracovania osobných údajov.