Viete, kedy je čas vymeniť váš paplón?

V akom prostredí spíte, tak sa cítite

Kvalita spánku je ovplyvnená viacerými faktormi, ku ktorým patrí aj to, v akom prostredí spíte, aký máte matrac, či to, akým paplónom sa prikrývate. Kvalitný paplón má spĺňať základné parametre. Ak ich už po istom čase nespĺňa, je čas ho vymeniť. Aké konkrétne indikátory značia vysoké opotrebovanie paplóna a sú dôvodom na jeho výmenu?

Kedy začať uvažovať o kúpe nového paplóna

Spánok ovplyvňuje naše fyzické zdravie, koncentráciu, ale aj psychickú pohodu. Na to, aby sme do nového dňa vykročili tou správnou nohou a zobudili sa odpočinutí, vitálni a plní energie, vplýva mnoho faktorov. Niektoré z nich však nevieme ovplyvniť – ak nás nad ránom zobudí susedov štekajúci pes, neostáva nám nič iné, než zachovať pokoj a pokúsiť sa pokračovať v spánku.

Viaceré sú však plne v našich rukách a závisí od každého jednotlivca, nakoľko svoj dobrý spánok podporí. Pomôže napríklad, ak si nastaví správny spánkový režim a nebude ponocovať, bude konzumovať ľahké pokrmy najneskôr 2 – 3 hodiny pred spaním, zabezpečí vhodné prostredie v spálni či správnu izbovú teplotu. V neposlednom rade je zásadným činiteľom ovplyvňujúcim kvalitu spánku aj to, akým paplónom sa prikryje.

Opotrebovaný paplón môže hrať zásadnú rolu v tom, ako sa počas noci vyspíte. A ako zistíte, že je opotrebovaný? Tak, že vám už neposkytuje taký komfort, na aký ste boli zvyknutí. Či už vykazuje viditeľné známky používania, jeho vôňa nie je príliš vábna, alebo počas noci pociťujete chlad. Je čas ho vymeniť. Ak si nie ste istí, či nastal ten správny moment, položte si nasledujúce otázky:

  • Ako dlho vlastníte súčasný paplón?
  • Ako sa o paplón staráte?
  • Ste spokojní s jeho tvarom, objemom či s tým, ako na pohľad vyzerá?
  • Poskytuje vám taký istý komfort hrejivosti ako v dobe, kedy ste ho zakúpili?
  • Keď si ľahnete do postele, cítite príjemnú vôňu či, naopak, zápach?
  • Trpíte alergiami, ochoreniami dýchacích ciest či kožnými chorobami?
  • Zvyknete sa nadmerne potiť a vaša perina je navlhnutá?
  • Ste majiteľom domáceho miláčika, ktorý s vami spáva v posteli, prípadne má do nej prístup?

Indikátory, ktoré značia opotrebovanie paplóna

  • Ako dlho paplón vlastníte – vo všeobecnosti platí, že kvalitné paplóny nie sú na pravidelnosť výmeny príliš náročné, a tak je ideálne zadovážiť si nový približne po 8 – 10 rokoch používania (nutnosť výmeny však ovplyvňuje kvalita paplónu, správne zaobchádzanie i údržba).
  • Zmena farby – je prirodzené, že paplón po nejakom čase a najmä dennodenným používaním mení farbu, no ak na ňom spozorujete žlté fľaky, prípadne si uvedomíte, že celý jeho povrch je skôr žltý ako biely, je načase zadovážiť si nový.
  • Tvar a objem paplóna – postupne stráca na objeme, jeho náplň je neforemná, nie je rovnomerne rozložená, dokonca sa objavujú miesta bez výplne.
  • Opotrebovanie povrchového materiálu – teda tkaniny, ktorá je ochranným obalom výplne a pomáha paplóny udržiavať priedušné a hygienické.
  • Hrejivosť paplóna – kvalitný paplón pomáha regulovať vašu telesnú teplotu a zachytáva teplo tak, aby vás počas chladných nocí udržal v teple a, naopak, má schopnosť odvádzať teplo, a teda počas teplejších nocí vám pomáha udržiavať chlad.
  • Zápach – ak zapácha aj po vypraní, je najvyšší čas vymeniť ho za nový. Zápach totiž môže byť spôsobený plesňou či inými nečistotami, ktoré môžu zásadne ovplyvniť vaše zdravie.
  • Vlhkosť – vlhkosť je živnou pôdou pre roztoče a plesne.

Vedeli ste, že?
Mnohé štúdie dokazujú, že zdieľanie postele so psom môže pozitívne vplývať na kvalitu spánku. Názory ľudí na tento fakt sú rôzne, jedni s ním súhlasia, iní sú striktne proti. Ak však má váš štvornohý kamarát prístup do postele, buďte obozretní a hygienu v miestnosti i samotnej posteli dodržujte dvojnásobne. Psy totiž napríklad so sebou môžu priniesť nečistoty a baktérie, dokonca môžu byť prenášačmi alergénov (peľ a pod.). Ak sa chcete tomuto typu znečistenia vyhnúť, naučte psíka, že do postele nemôže, a jeho miesto je v pelešteku.

Paplón používaný niekoľko rokov, navyše s minimálnou mierou starostlivosti, môže byť živnou pôdou baktérií a húb – neškodných, ale aj plesňových či kvasinkových. Tie môžu človeku spôsobovať rôzne zdravotné problémy od kožných až po alergiu, astmu či iné komplikácie dýchacích ciest. Do paplóna môže ľahko preniknúť aj prach, roztoče, odumreté zvyšky kože či iné nečistoty, ktoré ovplyvňujú kvalitu spánku.

Ako vybrať nový paplón?

Ku kúpe pristupujte svedomito. Vďaka príprave budete niekoľko nasledujúcich rokov vlastniť paplón, ktorý bude prispôsobený vašim potrebám, poskytne vám pohodlie a komfort a zásadne ovplyvní kvalitu vášho spánku. Pred kúpou si preto položte nasledujúce otázky:

  • Aká je vaša výška? Preferujete veľký paplón, do ktorého sa môžete zababušiť?
  • Chcete mať vlastný paplón alebo ho budete zdieľať s partnerom?
  • Máte radi hrubší alebo tenší paplón?
  • Býva vám v noci zima alebo skôr teplo?

Rozmer paplóna

Väčšine ľudí vyhovuje štandardný rozmer, teda 140 × 200 cm. Ak ste vyššieho, prípadne aj menšieho vzrastu, ale preferujete obrovskú perinu, do ktorej sa zababušíte, bez problémov zoženiete aj rozmer 140 × 220 cm, ktorému potom nezabudnite prispôsobiť rozmer obliečok. Ak s partnerom preferujete zdieľanie jedného paplóna, vyberať môžete z rozmerov 220 × 200 cm, prípadne 240 × 200 cm. Pri voľbe spoločného partnerského paplóna však berte ohľad na požiadavky oboch strán, ktoré sa môžu značne odlišovať čo do materiálu, výplne či stupňa hrejivosti.

Materiál paplóna

Materiál výplne môžete voliť buď syntetický alebo prírodný, prípadne ich kombináciu. Vaše rozhodnutie môže súvisieť s preferenciou konkrétneho materiálu v závislosti od miery potenia či sklonu k alergiám. Prírodné materiály (bavlna, perie) sú skvelým pohlcovačom vlhkosti, v zime výborne udržujú teplo, sú nadýchané a mäkké. Syntetický materiál (polyester, duté vlákno) je vhodný pre alergikov, zároveň poskytuje pohodlie a hrejivosť.

Povrchový materiál

Predstavuje ochranný obal výplne a zabezpečuje udržiavanie jej hygienickosti a priedušnosti. Vyberať môžete prírodný povrch (bavlna), syntetický (polyester) či ich kombináciu.

Hrejivosť paplóna

Pozor: Vyššia gramáž paplóna nezaručuje jeho vysokú hrejivosť, preto sa vždy riaďte označením. Na základe stupňa hrejivosti rozlišujeme paplóny na zimu, paplóny na leto a celoročné paplóny.

Ako sa o paplón starať, aby vydržal čo najdlhšie

  • Paplón operte aspoň raz za 2 – 3 roky, predĺžite tým jeho životnosť a súčasne sa zbavíte mikroorganizmov, prachu, zvyškov potu a roztočov. Neperte ho ale príliš často, tým môžete spôsobiť oslabenie vlákna textílie a tiež trvácnosť materiálu.
  • Ak vlastníte práčku s dostatočne výkonným bubnom, motorom a väčším objemom (minimálne na 7 kg bielizne), môžete paplón oprať doma, no zbytočne ju neprepchávajte – platí tu zásada, že bubon by mal byť zaplnený do maximálne 80 %. Ak práčku s väčším objemom nevlastníte, zverte paplón do starostlivosti profesionálnej práčovne.
  • Pri praní sa riaďte pokynmi na údržbových štítkoch výrobcu – ak sa v nich nevyznáte, pripadne si nie ste istí, ako na to, obráťte sa radšej podobne ako v predchádzajúcom prípade na profesionálnu práčovňu.
  • Pri praní paplóna doma použite jednu tretinu bežnej dávky pracieho prostriedku. Vyhnite sa aviváži a zvoľte režim jemného prania na nízkych otáčkach.
  • Neperte paplóny spoločne s inými textíliami či oblečením.
  • Periny dobre vysušte, no nesušte ich na priamom slnku. Slnečné žiarenie by mohlo spôsobiť zmäkčenie látky a spôsobiť vznik dierok.
  • Uistite sa, že je paplón dostatočne vysušený. Pred praním ho môžete odvážiť, rovnako tak po vysušení – ak sa bude gramáž líšiť, znamená to, že ešte nie je dostatočne suchý.
  • Po prebudení paplóny ponatriasajte, zachovajú si tak svoj tvar. Usteľte a vyvetrajte miestnosť.
  • Paplóny často vetrajte, zbavíte ich vďaka tomu vlhkosti, ktorá je rajom pre roztoče a môže tiež spôsobiť zatuchnutie paplóna či jeho splesnivenie.

Nezabúdajte, hygienu v posteli nezabezpečíte len tým, že v pravidelnom intervale vymeníte posteľnú bielizeň. Rovnako dôležitá je starostlivosť o jednotlivé komponenty, či už ide o matrac, vankúš, alebo paplón. Vďaka správnej starostlivosti docielite ich dlhšiu životnosť a aj komfort, ktorý vám poskytujú. Ak však spozorujete indikátory, ktoré poukazujú na opotrebovanosť, je správny čas na výmenu.

Komentovať môžu iba zaregistrovaní a prihlásení zákazníci. Ak ste u nás už nakupovali a máte vytvorený účet, prosím prihláste sa. V prípade, že u nás účet ešte vytvorený nemáte, môžete sa zaregistrovať.
ODOBERAJTE NOVINKY:
Dostávajte na e-mail informácie o novinkách a zľavách (maximálne 1 x mesačne).
Prečítajte si naše podmienky spracovania osobných údajov.