Výmena teplých textílií a privítanie leta

Kedy je ten správny čas a na čo všetko myslieť?

Pri stúpajúcich teplotách je obmena šatníka samozrejmosťou. Ale čo posteľoviny? U niekoho je s príchodom leta na programe výmena hrubého paplóna za tenší, niekomu zas vyhovujú celoročné alternatívy a zmene teploty prispôsobuje len posteľnú bielizeň. Nech patríte do ktorejkoľvek z týchto skupín, nazrite do nášho sprievodcu, ktorý poradí, kedy je ten správny čas na výmenu, ako prať paplón, alebo ako ho aj s inými teplými textíliami čo najlepšie uskladniť na dlhšiu dobu.

Kedy a prečo sa žiada výmena?

Prechod zo zimného paplóna na tenšiu prikrývku je individuálnou záležitosťou. Závisí od izbovej teploty, ale aj našich osobných preferencií. Keď sa k tomu pridá fakt, že dnes už pred oficiálnym začiatkom leta pribúdajú horúce dni a občas aj tropické noci, netreba sa držať konkrétneho dátumu. Jednoducho dajte na svoj pocit a prikrývky, ale aj posteľnú bielizeň či pyžamo vymeňte vtedy, keď začnete pociťovať diskomfort. Ak sa v noci budíte vyslovene kvôli teplu alebo ste dokonca celí prepotení, je ten najvyšší čas.

Nejde totiž len o pohodlie. Príliš vysoká teplota negatívne vplýva na kvalitu spánku. Ak sa k nej navyše pridá vysoká vlhkosť, môže viesť k častému prebúdzaniu a narúšaniu hlbokého spánku. A tu sa začína kolobeh, ktorý môže vyústiť do spánkovej deprivácie, nadmernej únavy, mrzutosti či zhoršených kognitívnych funkcií. Zbystriť by pri tejto problematike mali najmä citlivejší spáči a ľudia s narušenou termoreguláciou, medzi ktorých patria napríklad ženy počas menopauzy či seniori.

Vedeli ste, že?
Vysoká teplota ovplyvňuje aj naše sny. Vedci to pozorovali najmä pri chorobe, kedy môže príliš veľké vnútorné teplo zintenzívniť mozgovú aktivitu počas REM fázy. Práve vtedy najviac snívame, takže tento jav vedie k živým, často až bizarným a znepokojivým snom. Aj keď ide o zistenia v súvislosti s horúčkou spôsobenou chorobou, sú jasným dôkazom prepojenia teploty ľudského tela s mechanizmom vytvárania snov.

Uložte hrejivé posteľoviny na zimný spánok

Ak už nastal čas výmeny, zimné textílie a paplóny treba poriadne uskladniť. Pokiaľ ich však pred zimou chcete vytiahnuť opäť svieže a „ready to use“, prvým krokom je pranie. Deky a plédy zvládnete vo väčšine prípadov oprať v práčke. Ak nechcete nič pokaziť, poradíme, ako na to. Pri paplónoch závisí rozhodnutie medzi domácim praním alebo čistiarňou najmä od ich výplne.

Periny sa zvyčajne odporúča prať na 60 – 95 °C, tie s páperovou alebo perovou výplňou len na 40 °C. Samozrejmosťou by malo byť sledovanie symbolov prania na štítku, no ak si napriek tomu nebudete istí, obráťte sa na predajcu, u ktorého ste periny kúpili. Ak periete paplón doma, nezabudnite ho poriadne vysušiť, aby ste predišli vzniku plesní.

V tomto bode môžete prejsť na samotné uskladnenie, ktoré ponúka mnoho možností. Paplóny so syntetickou výplňou je ideálne uložiť do vákuových vriec, periny z páperia či peria len zrolovať alebo poskladať a vložiť do bavlneného vreca. Samozrejmosťou by malo byť ich uskladnenie bez obliečok. Kam posteľoviny následne umiestnite, závisí od vašich priestorových možností, no myslite na to, aby boli na suchom, tmavom a čo najmenej prašnom mieste. Pri dlhšom skladovaní je ideálne paplóny z času na čas vytriasť, aby ste zachovali ich vzdušnosť a tvar.

Náš tip:
Ak preferujete celoročné paplóny, skvelou investíciou je univerzálny Duplex Plus 3 v 1. Dva samostatné paplóny rôznych hrúbok – ľahký letný a celoročný – možno spojiť do jedného termo paplóna. Takto si zabezpečíte stály komfort a nezaskočia vás ani väčšie teplotné výkyvy.

Obliečky ako čerešnička na torte

Nezabudnite, že dôležitou súčasťou celého procesu je aj výmena posteľnej bielizne. Materiál plachty a obliečok podčiarkne vlastnosti prikrývky a pomôže vám v noci udržať tú správnu teplotu tela. Bavlna, damask, krep či džersej poslúžia v každom počasí, za najteplejších nocí oceníte najmä bavlnený satén či lyocell. Ak ich navyše zvolíte v studených odtieňoch, malý prídavok chladivého efektu prinesie aj dizajn.

Na záver už len dodáme, že budeme radi, ak nám dáte vedieť, čo pri prezliekaní postele do letného šatu nesmie chýbať u vás, alebo na čo pri samotnom postupe nedáte dopustiť.

Komentovať môžu iba zaregistrovaní a prihlásení zákazníci. Ak ste u nás už nakupovali a máte vytvorený účet, prosím prihláste sa. V prípade, že u nás účet ešte vytvorený nemáte, môžete sa zaregistrovať.
ODOBERAJTE NOVINKY:
Dostávajte na e-mail informácie o novinkách a zľavách (maximálne 1 x mesačne).
Prečítajte si naše podmienky spracovania osobných údajov.